MUZIKALE EXCELLENTIE

Sinds de begindagen van het festival hebben talrijke artiesten van wereldfaam gehoor gegeven aan de uitnodiging van het festival: het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, Lorenzo Gatto, Irina Lankova, Bruno Philippe, Michel Lethiec, Frank Braley, Ronald Van Spaendonck, Tatiana Samouil, Alina Pogostkina, Marie Hallynck, Michael Guttman, Julien Libeer, Steve Houben, Quatuor Alfama, Béatrice Berrut, Ensemble Vocem Flentium, Robin Pharo, Ensemble Près de votre oreille (Frankrijk), Julien Léonard, The New Baroque Times Voices, Brussels Chamber Orchestra, The Elsewhere Ensemble (Verenigde Staten), Nathalie Houtman, Quatuor Ariaga, Collectif Kahraba (Libanon), La Salamandre (Frankrijk), enz. https://www.maxfestival.be/nl/archief/ 

Excellentie is ook wat wij nastreven in alle aspecten van onze organisatie, te beginnen met ons team van gepassioneerde muziekliefhebbers, onze trouwe partners, de beste leveranciers en dienstverleners: de firma Sibret die ons de Steinway-piano’s levert, het bedrijf Arto, bekend om de kwaliteit van hun belichtingswerk, geluidstechnicus Luc Henrion en Ger Spendel voor zijn fotoreportages.

 

DE FILOSOFIE VAN DELEN EN OPENHEID

Het evenement onderscheidt zich door de geest van delen en door de vriendelijke sfeer. Wij hebben ons laten inspireren door Max van der Linden, die 55 jaar geleden aan de basis lag van de concerten in de kerk van Tourinnes-la-Grosse. Deze aspecten van openheid en gastvrijheid zijn heel belangrijk voor ons.

De concerten zijn opgezet als een gevarieerd aanbod bestemd voor alle leeftijden: muziekvoorstellingen, voor het publiek toegankelijke masterclasses, schoolinitiaties, ateliers en musicologische lezingen, dit alles in een thematiek die voor iedere editie anders is. Deze momenten van delen worden voortgezet in de locale horeca waar artiesten en publiek elkaar in een ontspannen sfeer ontmoeten.

 

DE MULTIDISCIPLINAIRE INSTEEK

Klassieke muziek is de basis van onze programmatie, evenwel met een opening naar en samenwerking met andere kunstvormen en muziekstijlen.

Theater en muziek
Sinds de eerste editie is het theater geïntegreerd in verschillende muzikale voorstellingen: ‘Pomme-Henriette’ door het Quatuor Alfama (2018), ‘Prince Heureux’ door het Elsewhere Ensemble (2017), ‘Orient Express’ van Thomas Gunzig (2018), ‘Tzar Saltan’ in een bewerking van Irina Lankova (2016), ‘Histoire du Soldat’ (2019) et ‘La Lettre à Brahms’(2018) met Ségolène van der Straten…

De multimediaprojecten
In 2019 hebben de artiesten van het Collectif Kahraba (Libanon) de voorstelling ‘Géologie d’une fable’ gebracht, gearticuleerd rond het werken met klei op muziek. Het slotconcert omvatte een creatie van de vuurmeesters van de Compagnie La Salamandre uit Frankrijk.
In 2021 werd een visuele creatie verwelkomd door Isabelle Françaix in de vorm van videoprojecties op de Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach. Dit jaar zijn er ook talrijke interacties tussen klassieke muziek en andere muziekgenres, gaande van wereldmuziek via jazz naar improvisatie.

 

DE DIDACTISCHE ACTIES

De opvoeding van de jonge generaties maakt deel uit van onze doelstellingen en het festival onderneemt in die filosofie verschillende acties.

De scholen
Sinds 2018 hebben we, in samenwerking met het Centre Culturel de Beauvechain, een muzikaal schoolproject opgezet. Dit bestaat uit bezoeken aan de lokale scholen, gevolgd door een concert, waarvan ieder jaar meer dan 200 kinderen genieten. https://www.maxfestival.be/actions-pedagogiques 

Masterclass
Sinds 2019 organiseren we voor het publiek toegankelijke Masterclasses, om jonge musici de kans te geven met grote meesters te werken. De eerste Masterclass werd gegeven door de violist Lorenzo Gatto, laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd. In 2020 werd de bekende violiste Tatiana Samouil uitgenodigd. Het publiek kon de vorderingen van de musici ‘live’ volgen. Alina Pogotskina en Côme Giraudon begeleiden in 2022 jonge muziekstudenten tijdens de workshop Mindful Music Making om hen mentaal, fysiek en emotioneel als professionele muzikanten te laten groeien.

Jonge talenten
Sinds 2016 bieden wij jonge solisten de mogelijkheid om op onze podia op te treden. Zo hebben de afgelopen vijf jaar onder meer de volgende jonge virtuozen deelgenomen aan het Festival: de violiste Alexandra Cooreman (die sindsdien België op het Eurovision Young Musicians 2018 heeft vertegenwoordigd), de pianist Slava Guerchovitch (inmiddels laureaat geworden van het Concours d’Epinal), de violiste Pauline van de Rest (laureate van het Concours Grumiaux), en vele anderen.

Families
Elk jaar organiseren we verschillende workshops voor gezinnen gelinkt aan het thema van de editie. In 2019 werd na de show ‘Geologie van een fabel’ een workshop ‘Aarde’ georganiseerd; een observatie van vogelzang onder leiding van ornitholoog Vincent Bulteau vond plaats om 06:23 uur. In 2022 was er een muzikale voorsteling voor de allerkleinsten (vanaf 1 jaar) en in 2023 komt “Lili in de regen”, muziektheater voor kinderen vanaf 5 jaar, naar het Théâtre des 4 mains.

De keramieken van Max
De vzw Max van der Linden organiseert elk jaar geleide bezoeken aan het werk van Max van der Linden in de zaal ‘Vert Galant’.

 

ONZE MISSIE

Het vieren van klassieke muziek, door het organiseren van een evenement van hoge kwaliteit, met een dynamische programmatie en een verzorgde, originele en inclusieve presentatie en een multidisciplinaire insteek.

Vijf jaar van onvergetelijke momenten van samenzijn en delen: we zijn trots op hetgeen we gedurende die periode hebben kunnen realiseren. Onze relaties met de artiesten, het publiek en onze partners zijn altijd gebaseerd op respect en vertrouwen.

Tot (weer)ziens op het Festival!